Thursday, October 21, 2010

Tick, Tock My Eyes on the Clock

Within the last few months, I have had several people ask me how long it takes me to make a quilt.  
Good question.
Of course there are many types and sizes of quilts--also, many levels of difficulty but I tend to make quilts that are kid-sized with a fairly simple pattern.
I have never kept track of how long it takes for me to make a kid-sized quilt but before this week my guess would have been about 10 hours.
Let's see how close my estimate was.

I needed to make a quilt for Dillyn who is 7 and loves University of Michigan, Star Wars, hockey, baseball, race cars, trains, and dogs.  
The first shocker was that I had material in my stash for all of his interests. Yikes!

Step One: Choosing fabrics--Wednesday 8:30-9:00 pm  
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ .5 hours



Step Two: Designing pattern--Wednesday 9:00-9:30 pm  
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 1.0 hours



Step Three: Cutting Fabric 
                                       Wednesday 9:30-10:30pm  
                                        Thursday 2:00-3:30pm 
                                        Thursday 5:00-5:30 pm
                                        Thursday 8:00-8:30 pm 
Time for this step ~ 3.5 hours
Total time for quilt ~ 4.5 hours
                                               




Step Four: Piecing blocks--Thursday 9:00pm-10:30pm
Time for this step ~ 1.5 hours
Total time for quilt ~ 6 hours


Step Five: Ironing Blocks--10:30pm-11:00pm
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 6.5 hours


Step Six: Trimming blocks--Friday 9:30am-10:00am
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 7 hours




Step Seven: Piecing Top--Friday 1:30pm-3:30pm
Time for this step ~ 2 hours
Total time for quilt ~ 9 hours



Step Eight: Baste and Pin Quilt Top -- Monday 8:30pm-9:30pm
Time for this step ~ 1 hour
Total time for quilt ~ 10 hours




Step Nine: Marking the Quilt for Quilting--Monday 9:30pm -10:00pm
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 10.5 hours


Step Ten: Quilting the quilt--Monday 10:00pm-11:00pm
Tuesday 12:30pm-3:30pm
Time for this step ~ 4 hours
Total time for quilt ~ 14.5 hours


Step Eleven: Cutting the binding-- Tuesday 8:30pm -9:00pm
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 15 hours


Step Twelve: Sewing the Binding onto the quilt--Tuesday 9:00pm - 9:30pm
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt ~ 15.5 hours


Step Thirteen: Pinning and finishing the binding-Wednesday 2:00pm-3:00pm
Time for this step ~ 1.0 hours
 Total time so far  16.5 hours




Step Fourteen: Trimming up the loose threads and taking pictures--Wednesday 4:00pm- 4:30pm
Time for this step ~ .5 hours
Total time for quilt
17 hours








1 comment:

Kathy McC said...

What a beautiful quilt. What love and time you put in your quilting.
Thank you for all you do. I can imagine Jesus watching you sew, and smiling! You are truely wrapping children in HOPE!